Krow Digital
Vastuullisuus

Krowin toimintatavat ja arvot tiivistettynä yhteen käsikirjaan.

Tämä on Krow Digitalin vastuullisuuskäsikirja. Sen tavoitteena on avata ja kertoa avoimesti Krowin arvoista, millaisia me olemme ja mihin suuntaan haluamme kehittää toimintaamme eteenpäin.

Käsikirjan on tarkoitus kiteyttää se miten me ajattelemme asioita ja miten me olemme aina toimineet. Nämä eivät ole oikeastaan uusia juttuja meille, mutta näistä ei ole aiemmin kerrottu ulospäin. Nyt haluamme, että myös muut tietävät, miten me Krowilla toimimme nyt ja miten haluamme toimia jatkossa.

Ajankohtaisin käsikirja tulee aina löytymään tämän osoitteen alta. Mahdollisista pienistä lisäyksistä ja päivityksistä tulee olemaan erillinen maininta. Pyrimme uusimaan ja päivittämään käsikirjaa tulevaisuudessa, toivottavasti vuosittain.

Vastuullisuuskäsikirjan ensimmäisen version tekeminen aloitettiin 2023 vuoden loppupuolella ja se saatiin nykyiseen tilaansa 2024 vuoden aikana.

Krowin työympäristö ja arvot

Krowin ensisijainen tavoite on se, että töihin on mukava tulla. Silloin tiedämme, että olemme hoitaneet asiat hyvin. Jokainen työntekijä ja yrittäjä on samalla viivalla tittelistä riippumatta. Kaikesta voi ja pitää puhua aina avoimesti.

Meillä on myös vapaus valita, missä työtä haluaa tehdä. Koska työskentelemme pääosin tietokoneilla, voidaan töitä tehdä melkeinpä missä tahansa. Koronan aikana tämä tuli testattua myös käytännössä ja se osoittautui toimivaksi. Etätyöskentely on siis sallittua, eikä toimistolle tuleminen ole pakollista.

Myös työajoissa on vapauksia ja joustavuutta molemmin puolin. Pyrimme toimimaan ns. virka-aikana, mutta mitään varsinaista työaikaa ei ole määritelty. Luovalla alalla on yleistä, että työmäärät voivat vaihdella, joten hiljaisina aikoina on sallittua tehdä lyhyempää päivää. Vastavuoroisesti kiireisinä hetkinä joustoa löytyy myös toisinpäin, eli päivää voidaan venyttää, mikäli aikataulut niin vaativat. Tätä emme tietenkään koskaan toivo, mutta on hienoa, että tähän on löydetty yhteisymmärrys.

Ekologinen vastuullisuus ja hiilijalanjälki

Vastuullisuudesta tulee yleensä mieleen ekologisuus ja hiilijalanjälki. Nämä ovat tärkeitä asioita ja niillä on helppo osoittaa lukujen avulla miten ympäristöä kuormittavaa ja vastuullista yrityksen toiminta on. Meidän tapauksessa tämä osoittautui ensimmäiseen vastuullisuusraporttiin haastavaksi, koska emme tuota suoraan fyysistä tuotetta, jolle tämä voitaisiin konkreettisesti laskea.

Krowin hiilijalanjälki muodostuisi siis ensisijaisesti sähkön käytöstä, työtilojen energiankulutuksesta, sekä matkustamisesta. Laskemista hankaloittaa se, että teemme paljon etätöitä, jolloin jokaisen työntekijän energiakulut ovat erilaiset. Toisaalta tämä myös vähentää liikenteestä syntyviä päästöjä, jota tulisi työpaikalle saapumisesta.

Toimistotilojen energiankulutuksen laskeminen olisi onnistunut, mutta päätimme jättää sen nyt pois, sillä jäimme kokonaan etätöihin lokakuusta 2023 ja muutimme uusiin tiloihin Kajaani Kampukselle alkuvuodesta 2024.

Pyrimme ottamaan hiilijalanjäljenlaskennan mukaan käsikirjan seuraavaan päivitykseen.

Nettisivut ja digityöt

Fyysiset tuotteet ovat yleensä kerralla valmiita ja niiden päivittäminen tarkoittaa käytännössä kokonaan uuden tuotteen valmistamista. Digipalvelulla asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin, ja siksi pyrimme aina tekemään laadukasta, aikaa kestävää ja päivitettävää työtä.

Nettisivun ei ole tarkoitus olla tuote joka tulee kerralla valmiiksi ja uusitaan kokonaan myöhemmin, kun se on vanhentunut. Sen on tarkoitus olla projekti, joka elää ja kehittyy muuttuvien tarpeiden mukaan. Huomioimme tämän alusta alkaen työssämme, suunnittelemme sivustot skaalautuviksi ja pyrimme ottamaan huomioon mahdollisten jatkokehitysten tarpeet.

Sivujen sisällön päivittämisen ei myöskään tule olla pelkästään meidän osaamisen takana, vaan asiakas saa omat tunnukset ja käyttökoulutuksen ylläpitämiseen. Meidän tavoite ei siis ole toimia portinvartijana ja hoitaa jokaista pientä muutosta itse, vaan haluamme antaa myös asiakkaalle mahdollisuuden oman sisältönsä hallintaan. Toteutamme kaikki sivustomme WordPress-julkaisujärjestelmän päälle ja suunnittelemme hallintaliittymän mahdollisimman suoraviivaiseksi, jotta päivitystyöt ovat sujuvia kaikille. Tämä helpottaa niin asiakasta kuin meitäkin.

Saavutettavuus

Saavutettavuus on koko ajan isommassa ja merkittävämmässä roolissa nettipalveluissa. Esimerkiksi kaikki hankkeiden kautta tehdyt toteutukset vaativat nettisivun täyttävän WCAG 2.1 saavutettavuus tason. Me otamme saavutettavuuden huomioon kaikissa toteutetuissa sivustoissa alusta alkaen, oli niissä hankerahoitusta tai ei.

Käytämme saavutettavuuden mittaamiseen:

Emme välttämättä mittaa jokaista sivustoa yhtä suurella tarkkuudella ja kaikilla työkaluilla, mikäli sille ei ole tarvetta sivun laajuuteen tai tekniseen toteukseen nähden, mutta vähintään omalla maalaisjärjellä ja testaamisella selvitämme, onko sivusto varmasti helposti käytettävä. Tämä sisältää esim. tekstien kontrastisuhteiden ja yleisen luettavuuden tarkistuksen ja käyttöliittymän elementtien loogisuuden. Onpa muutaman kerran mennyt ulkoasusuunnitelma uusiksi, kun käytännössä testattuna toiminto on ollut vaikeakäyttöinen.

Sen lisäksi, että pääsemme tällä tavoin vaatimusten yli, teemme sivuista myös paremmin käytettävät kaikille, jolloin se palvelee jokaista vierailijaa. Tämä näkyy toivottavasti myös kaupallisuudessa ja sitä myötä myös asiakkaan liikevaihdossa.

Kotimaisuus ja paikallisuus

Pyrimme käyttämään paikallisia tai vähintään kotimaisia toimijoita aina kun se on mahdollista. Näitä voivat olla omat hankinnat tai alihankinnat asiakkaalle. Esimerkiksi painotyöt tai teippaukset pyritään hankkimaan aina ensisijaisesti paikallisilta tutuilta toimijoilta.

Kaikkea emme aina pysty tai kerkeä tekemään itse ja silloin turvaudumme kumppaneidemme ammattitaitoon. Meillä on laaja yhteistyöverkosto johon kuuluu useita ammattilaisia ympäri Suomea, erityisesti Kainuun alueella. Käytämme kumppaneidemme apua enimmäkseen video- ja valokuvauksessa sekä tekstin suunnittelussa.

Koodia Suomesta

Krow Digital on Koodia Suomesta -yhdistyksen jäsen. Yhdistyksen tavoite on edistää kotimaisuutta ja suomalaisen ohjelmistokehityksen arvostusta. Jäseneksi pääsemiseksi vaaditaan, että ohjelmistotuotteiden ja palveluiden kotimaisuusaste on vähintään 80 prosenttia valmistusarvosta.

Lisätietoja Koodia Suomesta -yhdistyksestä.

Tuotteen tai palvelun valmistusarvo määritellään seuraavista kohdista:

  • Konsultointi
  • Suunnittelu
  • Määrittely
  • Konseptointi
  • Ohjelmointi
  • Testaus
  • Käyttöliittymäsuunnittelu
  • Graafinen suunnittelu

Tarkempaa tietoa vaatimuksista: https://koodiasuomesta.fi/merkit/koodia-suomesta-merkki/

Ohjelmoinnin osalta mukaan ei lasketa avoimen lähdekoodin (open source) komponentteja, eikä valmiita lisensoituja ohjelmistoja, mikäli niitä ei ole erikseen muokattu yrityksen tarpeisiin. Näitä sallittuja komponentteja ovat esimerkiksi valmiit julkisesti saatavilla olevat WordPress lisäosat.

Krow toteuttaa edellä mainitut valmistusarvoon kuuluvat asiat pääosin kokonaan itse. Mahdollisissa alihankinnoissa käytämme suomalaisia toimijoita ja silloinkin suosimme paikallisia kumppaneita. Ohjelmoinnin osalta kaikki asiakkaalle räätälöity koodi tuotetaan itse.

Tekoäly

Koneoppiminen eli tekoäly on noussut vahvasti esille viime vuosina. Se on voimakas ja tehokas työkalu, mutta sen mukana nousee esille myös paljon eettisiä kysymyksiä. Tekoäly voi esimerkiksi olla opetettu tekijänoikeuksien alaisella materiaalilla, jolloin sillä luodun kuvan tai tekstin käyttö on vähintäänkin arveluttavaa. Ihmisen korvaaminen koneella luovassa työssä on myös ajatuksena todella epämiellyttävä.

Kehityksen mukana on kuitenkin aina kuljettava, joten seuraamme miten tekoälyn käytön mahdollisuudet kasvavat ja miten voisimme hyödyntää sitä omassa työssämme.

Vaikka tekoäly voi olla tuotetun sisällön osalta ongelmallinen, näemme sen tuoman hyödyn, kun sitä käytetään apuna päivittäin käytetyissä ohjelmistoissa. Esimerkiksi Adoben ohjelmistossa tekoälyn avulla voidaan kuvista helpommin poistaa tausta. Aiemmin tämä on voitu hoitaa täysin manuaalisesti ja se on saattanut olla useiden minuuttien työ, kun taas tekoäly hoitaa sen sekunneissa. Tällaisissa manuaalisen työn nopeuttamisessa tekoäly on tervetullut apuväline.

Krowin linjaus tekoälyn suhteen on siis se, että sitä voidaan käyttää työkaluna tehostamaan ja nopeuttamaan manuaalista työtä. Tekoälyn luoman sisällön kanssa tulee kuitenkin olla varovainen. Emme poissulje sen käyttöä kuvien tai lyhyiden tekstien luomisessa, mutta sen pitää olla harkittua ja työnjälki pitää tarkastaa aina ihmisen toimesta.

Tulemme aina kysymään asiakkaalta luvan tekoälyn luoman sisällön käyttämisessä ja pyrimme lisäämään siitä myös erikseen maininnan tuotetun sisällön yhteydessä.

Yhteenveto

Vastuullisuus on noussut viime vuosien aikana isosti esille. Isompien organisaatioiden pakollinen raportointi alkaa näkymään jo vapaaehtoisesti pienemmillä toimijoilla. Se näkyy myös meidän omassa asiakaskentässä, joten oli korkea aika viimein perehtyä asiaan myös itse.

Iloksemme huomasimme jo tekevämme paljon oikeita asioita, joten meidän ei tarvinnut lähteä tekemään isoja muutoksia omiin toimintatapoihimme. Olemme myös tyytyväisiä, että saamme avata toimintaamme julkisesti, eikä se ole enää vain pienen piirin tiedossa oleva asia. Toivon mukaan se myös ohjaa ja kannustaa muita vastuullisempaan ja avoimempaan toimintaan.

Silti meilläkin on vielä tämän kanssa kehitettävää ja petrattavaa. Tulemme panostamaan vastuulliseen toimintaan jatkossa entistä enemmän ja kerromme saavutuksistamme tämän sivun avulla.